Verdiepingsstage klinieksupervisie
Stage supervisor: Dr. S.L.M.A. Beeres en Dr. M.C. den Haan
Stageduur: 3 maanden
Startgesprek: De AIOS neemt voor de start van de stage contact op voor het inplannen van een startgesprek en vult reeds een formulier in VREST in.
Verwacht bekwaamheidsniveau (EPA)
EPA EHH/CCU/afdeling
- Start stage:niveau 4
- Einde stage: 5
- Einde opleiding: 5
1. Inleiding
De supervisie stage heeft als doel de AIOS optimaal voor te bereiden op het functioneren als klinieksupervisor in de dagelijkse praktijk als cardioloog. Om dit doel te bereiken bestaat de stage uit supervisie van de volgende onderdelen: SEH/EHH, CCU, afdeling en short-stay. De specifieke invulling wordt afgestemd in samenspraak met de AIOS. In principe wordt gestart met de supervisie van 2 onderdelen van de kliniek en wordt dit uitgebreid naar supervisie over de gehele kliniek zoals hierboven beschreven.
In principe vindt de stage plaats in het laatste jaar van de opleiding. Afhankelijk van het bekwaamheidsniveau van de AIOS kan eventueel eerder gestart worden met deze stage.
2. Supervisie van de cardiologische kliniek
De CCU en verpleegafdeling in het LUMC omvatten samen 30 bedden. Binnen de afdeling is tevens een Eerste Hulp gelokaliseerd met 4 bedden. De short stay heeft 12-14 bedden.
De AIOS wordt specifiek getraind in het verkrijgen van overzicht in het patiëntenaanbod en -bestand op de SEH/EHH, CCU, afdeling en short-stay. Het streven is om uiteindelijk zelfstandig het medische beleid te bepalen en de logistiek en efficiënte bezetting van de bedden te organiseren. Om dit doel te bereiken is de AIOS de eerste supervisor van de AIOS (in opleidingsjaar 1-5), ANIOS en verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn in de kliniek.
Het door de superviserende AIOS bepaalde beleid wordt 2 maal per dag besproken met het hoofd kliniek (S.L.M.A. Beeres) of diens plaatsvervanger, die eindverantwoordelijk is. Het medische beleid bij tertiair verwezen patiënten wordt ook overlegd met de betreffende specialist op dit gebied. Hiernaast zal 1 maal per week gedurende de grote visite het beleid worden besproken in aanwezigheid van de klinieksupervisoren en stafleden van het hartfalenteam, het elektrofysiologie/device team en het interventieteam.
3. Stage specifieke leerdoelen
Tijdens de supervisie van de cardiologische kliniek wordt in aanvulling hierop de AIOS getraind in de volgende competenties:
Ten aanzien van medisch handelen:
- De AIOS is in staat om het medisch beleid te bepalen bij patiënten die op de CCU, verpleegafdeling, short-stay, EHH en SEH primair gezien zijn door een minder ervaren AIOS of ANIOS. De AIOS detecteert hierbij kennislacunes bij de minder ervaren AIOS/ANIOS, stemt de wijze van supervisie geven af op het EPA niveau van de AIOS/ANIOS en draagt de benodigde kennis aan hen over.
- De AIOS kan inschatten bij welke casuïstiek nader overleg gewenst is met supervisoren en welke casuïstiek zelf kan worden afgehandeld.
- De AIOS kan multidisciplinaire besprekingen aangaande de opgenomen patiënten voorzitten, aangeven wat de verschillende behandelopties zijn en de voor/nadelen schetsen van de verschillende cardiologische opties.
Ten aanzien van communicatie:
- De AIOS is in staat om aan de patiënt en diens familie op begrijpelijke wijze het verloop van de opname en het verdere behandelplan te bespreken.
- De AIOS is in staat om minder ervaren AIOS en ANIOS positieve en negatieve feedback te geven over hun functioneren in de cardiologische kliniek.
- De AIOS is in staat om doelmatig, tijdig en op constructieve wijze te overleggen met huisartsen en verwijzers
- De AIOS draagt zorg voor tijdige en adequate schriftelijke verslaglegging van opnames alvorens deze aan de supervisor voor te leggen.
Ten aanzien van organisatie:
- De AIOS overziet de bezetting en planning op de Hartbewaking en verpleegafdeling en kan helpen om deze effectief en doelmatig bij te sturen.
4. Stage-indeling
Dagelijks
- 8.15-8.30 uur: overdracht gevolgd door onderwijs op vaste dagen.
- 9 uur: beddenoverleg op C-9 met STIP-verpleegkundigen en arts-assistenten werkzaam op CCU en afdeling over planning ontslagen/opnames en voorlopige ontslagdatum bij alle patiënten
- 11:00 uur: supervisie CCU en/of afdeling met aansluitend nabespreken hoofd kliniek of plaatsvervanger
- 15:45 uur: SEH overleg over alle patiënten die aanwezig zijn/verwacht worden op de SEH
- 16:00 uur: nabespreken beleid met hoofd kliniek of plaatsvervanger
- 17.00-17:30 uur: bijwonen avondoverdracht
- 8:15-17:00 uur: supervisie AIOS of ANIOS bij presentatie patiënten op SEH/EHH
Wekelijks
- Grote visite: maandag 10:00-12:00. Hierbij zijn tenminste aanwezig: hoofd kliniek, supervisor verpleegafdeling, opleider, AIOS, ANIOS kliniek. Tijdens de grote visite neemt de AIOS de leiding in het bespreken van de volgorde van de patiënten.
- Groot team en endocarditis bespreking: maandag 16.30-17.30. Tijdens deze bespreking zal de AIOS de klinische patiënten bespreken die voor chirurgie in aanmerking komen en patiënten met endocarditis.
- Klepteam bespreking: dinsdag 9:30-11:00. Tijdens deze bespreking zal de AIOS de klinische patiënten bespreken die voor klepinterventie in aanmerking komen
Periodiek
- Refereer avonden (o.a. Wenckebach Genootschap)
- Klinische casusbespreking
Leermomenten, middelen
- Overdrachtsmomenten, ochtendrapport, grote visite, statusvoering en supervisie daarop, visite aan het bed, gesprek met patiënten en familie en schrijven van ontslagbrieven. Omgang met coassistenten en collegae. Daarnaast de diverse onderwijsmomenten en overlegsituaties als probleempatiënt bespreking, referaat en CAT, complicatiebespreking.
- Na de ochtendoverdracht is er een onderwijsmoment, terwijl er tevens cursorisch onderwijs wordt aangeboden door de leden van de vakgroep.
5. Toetsing
- Gedurende het verdiepingsjaar vindt toetsing plaats via KPB’s en OSATS. Tevens zal het ingezette medische beleid op de CCU, verpleegafdeling, SEH en EHH beoordeeld worden tijdens de dagelijkse besprekingen met het hoofd kliniek en de wekelijkse grote visite. Persoonlijke feedback wordt frequent gegeven en in ieder geval bij kritische gebeurtenissen of een incident.
- De toetsmomenten worden gedocumenteerd en bijgehouden door de AIOS in VREST.
- Het minimaal aantal toetsdocumenten met betrekking tot deze module is:
- 2 x algemene KPB
- 2 x KPB briefbeoordeling/statusvoering
- 1 x startgesprek en eindgesprek met stage supervisor
6. Literatuur (welke richtlijnen, boeken, etc.)
- LUMC assistentenklapper cardiologie
- ESC Textbook of Cardiovascular Medicine (en andere tekstboeken)
- Medische richtlijnen LUMC, NVVC, ESC, AHA-ACC
- Landelijk opleidingsplan cardiologie en specifiek besluit cardiologie